DOTIK ZA DUŠO IN TELO

MASAŽNI SALON

Že sam  pogovor o dotiku se nas dotakne.Dotik je prvo kar začutimo ob rojstvu.Je nekaj varnega,toplega in nekaj najlepšega,kar nam podari naša mati. Spremlja nas vse življenje, z njim tolažimo ali izrazimo ljubezen. Dotik je nepogrešljiv člen v masaži z njim lahko z različnimi tehnikami izboljšamo kakovost življenja,ter zmanjšamo bolečino,izboljšamo prekrvavitev,ob enem pa tudi dosežemo fizično in duševno sproščenost.

 

 

MASAŽA IN NJENA ZGODOVINA

 

Masaža je pasivna metoda,ki jo lahko definiramo kot sistematino ročno ali mehanično manipulacijo mehkih telesnih tkiv. Je naravna in učinkovita metoda za ublažitev nekaterih zdravstveih težav , za ohranjanje zdravja in zagotavljanje dobrega počutja. Sodi v področje manualne terapije ,ki je del fizioterapije. Masaža je tehnika izmenjave dotika z dlanmi in telesom,glavo,rokami,stopali. Ne prodre samo v kožo, ampak tudi v globino mišic,kosti,ter vpliva na ugodno počutje.

 

Zgodovina masaže

 

-Antika

Arheološka odkritja glede masaže potrjujejo,da se je le ta izvajala  pri številnih starodavnih civilizacijah vključno s Kitajsko,Indijo,Korejo,Egiptom,Rimom,Grčijo in Mezapotamijo.V srednjem veku si je medicinsko znanje skupaj z znanjem masaže utrlo pot od Rima do Perzije.

Mnoge Galenove rokopise je na primer zbral in prevedel Hunayn ibn Ishaq v 9. stoletju. Kasneje v 11. stoletju so bile kopije prevedene nazaj v latinščino. V 15. in 16. stoletju, so  Galenski rokopisi evropskim učenjakom pomagali razsvetliti dosežke starih Grkov. Ta prenova galenske tradicije v času renesanse je imela zelo pomembno vlogo pri vzponu moderne znanosti.

-Srednji vek

Eden največjih perzijskih zdravnikov je bil Avicenna, znan tudi kot Ibn Sina, ki je živel od leta 980 do 1037 našega štetja. Njegova dela so obsegala obsežno zbirko in sistematizacijo fragmentarne in neurejene grško-rimske medicinske literature, ki je bila do takrat prevedena v arabščino, dopolnjena z opombami iz njegovih lastnih izkušenj. Eno od njegovih knjig, Al-Qānūn fī aṭ-Ṭibb (Kanon medicine), imenujejo za najbolj znano posamezno knjigo v zgodovini medicine tako na vzhodu kot na zahodu. Avicenna se je izkazal z logično oceno stanj in primerjavo simptomov ter se posebej seznanil z analgetiki in njihovo pravilno uporabo ter drugimi načini lajšanja bolečin, vključno z masažo.

1150 so našli dokaze o splavu z masažo, ki vključuje pritisk na nosečniški trebuh, najdemo v enem od reliefov, ki krasijo tempelj Angkor Wat v Kambodži. Prikazuje demona, ki splavi žensko, ki je bila poslana v podzemlje. To je najstarejša znana vizualna predstavitev splava.

– 18. in 19.stoletje

1776 sta Jean Joseph Marie Amiot in Pierre-Martial Cibot, francoska misijonarja na Kitajskem, v francoski jezik prevedla povzetke starodavnega kitajskega medicinskega besedila imenovanega Huangdi Nekinga, vključno s seznamom medicinskih rastlin, vaj in dodelanih masažnih tehnik, s čimer sta v  Evropo  uvedla visoko razvit Kitajski sistem medicine, medicinske gimnastike in medicinske masaže.

1776 se je rodil Pehr Henrik Ling, švedski fizioterapevt in učitelj medicinske gimnastike. Ling je bil pogosto napačno priznan, da je izumil “klasično masažo”, imenovano “švedska masaža”, in so ga imenovali “oče masaže”

1878 nizozemski izvajalec masaže Johan Georg Mezger uporablja francoske izraze, da poimenuje pet osnovnih masažnih tehnik in stavi besedno zvezo “švedski masažni sistem”. Te tehnike so še vedno znane po svojih francoskih imenih (effleurage -dolgi, drsni gibi), petrissage (dvigovanje in gnetenje mišic), trenje (trdno, globoko, krožno drgnjenje), tapotiranje (hitro tapkanje ali udarno gibanje) in vibracije ( hitro tresenje ali vibriranje določenih mišic).

-Danes

KITAJSKA

Danes je na Kitajskem masaža ena najbolj popularnih terapij. Samo v Shamghaju je preko 1500 masažnih centrov za masažo nog v Shanzenu pa preko 3000. Na kitajskem je to ena od največjih industrijskih panog,ter eden najbolje plačanih delavnih mest.

ZDA

Masaža je postala popularna v sredini 19.stoletja,ki sta jo uvedla George in Charles Taylor, na podlagi tehnik razvitih od Per Henrik Ling-a na Švedskem. Do sedemdesetih let so medicinske sestre uporabljale masažo za zmanjšanje bolečin in pomoč pri spanju.

 

Industrija masažnih terapij se nenehno povečuje. Delo maserja ni nikakor dolgočasno,saj se izobraževanje nikoli ne konča.

 

 

MEDICINSKA RAZISKAVA

 

Medicinske raziskave so pokazale, da masaže vključujejo lajšanje bolečin, zmanjšujejo anksioznost in depresijo, lahko se začasno zniža krvni tlak, srčni utripa in lahko ublaži tesnobo. Dodatna testiranja so pokazala takojšnje povečanje in hitrejše okrevanje  mišic,ter njihovo zmogljivost. Teorije učinka masaže, ki bi lahko vplivale na telo, vključujejo okrepljeno ponovno rast in preoblikovanje skeletnih mišic,  blokiranje nocicepcije (teorija nadzora vrat), aktiviranje parasimpatičnega živčnega sistema, ki lahko spodbudi sproščanje endorfinov in serotonina, preprečuje fibrozo ali brazgotinsko tkivo, povečanje pretoka limfe in izboljšanje spanja.

 

PONUDBA MASAŽ

 

KLASIČNA MASAŽA

 

Ali tudi Švedska masaža je ena najbolj pogosto ponujenih masažnih tehnik.Pri tem uporabljamo glajenje, drgnenje, gnetenje in tolčenje posameznih mišičnih sklopov ali celega telesa.Cilj tehnike je spodbuditi sprostitev z sproščanjem mišične napetosti. Masaža je boljh nežna od masaže globokih tkiv,ter je primerna za ljudi,ki jih zanima sprostitev in lajšanje napetosti v mišicah.

pravtako pomaga pri bolečinah v hrbtu,ki so posledica dolgotrajnega dela v sedečem položaju.Pomaga sproščati mišice po športnih naporih.

 

Učinki klasične masaže

 

 • pospešitev krvnega obtoka
 • zmanjševanje vsakodnevnega stresa
 • izboljšuje presnovo
 • izboljšanje prekrvavitve mišic

 

ŠPORTNA MASAŽA

 

Športna masaža je uporaba posebnih tehnik masažne terapije v atletskem kontekstu, da se izboljša čas okrevanja, izboljša zmogljivost in zmanjša tveganje za poškodbe. To dosežemo z uporabo tehnik, ki spodbujajo pretok krvi in ​​limfe v mišice in iz njih. Športna masaža se pogosto izvaja pred fizično aktivnostjo ali po njej, odvisno od potreb, želja in ciljev posameznika.

Pri športni masaži uporabljkamo naslednje tehnike: glajenje,glajenje in izžemavanje,otiranje, tolčemje,tleskanje,sekanje,,stresanje in potresanje,raztezanje,pritiskanje,svaljkanje.

Primerna je za športnike tako profesionalne kot rekreativne.

 

Učinki športne masaže

 

 • izboljša krvni in linfni obtok
 • okrepi delovanje imunskega sistema
 • izboljša tonus mišic in kože
 • pospeši presnovo in odvajanje škodljivih presnovkov (mlečna kislina)
 • izboljša raspiratorne funkcije
 • zmanjša bolečine,odpravi in preprečuje mišične krče
 • poveča obseg giba, mišicam povrne gibljivost in elastičnost
 • poveča mišično zmogljivost
 • deluje pomirjajoče
 • zvišuje samozavest in samozavedanje

 

MASAŽA HRBTA

 

Masaža hrbta je učinkovita metoda lajšanja bolečin in odpravljanja akutnih problemov s hrbtom (ledveni usek, trd vrat ipd.). Stranskih učinkov ni. Ena  masaža hrbta lahko izboljša stanje za nekaj dni, več masaž v razumnih presledkih pa uspešno lajša in lahko odpravi tudi kakšne dolgotrajne težave. Po izboljšanem stanju se masaža hrbta priporoča vsaj enkrat mesečno v smislu preventive in boljše kvalitete življenja.

 

MASAŽA POSAMEZNIH UDOV,LASIŠČA IN OBRAZA

 

V ponudbi je tudi masaža posameznih udov ( roke,noge) s to masažo je možno zmanjšati bolečine v udih,lahko tudi odprava bolečine (odvisno od vzroka in intenzivnosti bolečine),sprostitev in boljša prekrvavljenost masiranih udov,boljša prožnost.

 

Masaža lasišča

 

Obstajata dva razloga, zakaj znanstveniki verjamejo, da lahko masaža lasišča izboljša rast las. »Najpomembnejši dejavnik pri masaži je spodbujanje krvnih žil,« pravi dermatologinja dr. Nina Roos. Ta pojasnjuje, da z boljšim pretokom krvi skozi lasišče mešički dobijo več hranil in kisika, kar spodbudi (hitrejšo) rast (zdravih) las. Dejansko so študije dokazale, da lahko po samo 4 minutah masaže lasišča na dan v razdobju več tednov opazimo občutno izboljšanje napredka lasnega cikla. Tehnika masaže lasišča pa ima za posledico tudi povečanje gostote las 24 tednov po začetku izvajanja masaž. Sproščujoče lastnosti masaže lasišča so dobro dokumentirane. Gre za tretma, ki ga ne omejujeta ne prostor ne čas. Masaža se izvaja z olji.

 

Masaža obraza

 

masaža je primerna za moške in ženske. Z njo povečamo prekrvavljenost obraza ,koža postane mehkejša, bolj sveža ter bolj napeta. Gube so bolj mehkejše zaradi česar bo vaša koža videti bolj mladostna.Masaža lahko pomaga pri lajšanju simptomov alergij kot so sinusni zastoji.Masaža obraza stimulira limfni sistem in olajša izločanje toksinov iz obraznega področja.Limfni sistem igra ključno vlogo pri zdravju. Limf je čista tekočina, ki iz telesa odstrani toksine. Filtrira se skozi bezgavke in se premika v krvni obtok, kjer se lahko izločajo toksini. Premikanje mišic je potrebno za potiskanje limfne tekočine skozi telo. Pomanjkanje gibanja lahko privede do počasnega limfnega sistema in nastanka toksinov. Mnoge bezgavke so raztresene po celotni površini obraza, zlasti ob robu brade in čeljusti.

 

POMEMBNO

 

Vse naštete masaže ne nadomeščajo priporočil zdravnika,ter ne zamenjujejo že odrejene terapije. O morebitnih trajnih poškodbah ali posebnostih mora stranka o njih povedati maserju med posvetovanjem,da nebi prišlo do poslabšanja stanja. Posvet je zaupen in je namenjen v dobro stranke.Maser se zavezuje k molčečnosti in ne sme posredovati pridobljenih podatkov nikomur.

Cenik

Comments are closed.